Home » När tredjepartscookien dör krävs djupare kundrelationer
Olof Törnqvist, vd och grundare av Triggerbee

När tredjepartscookien dör krävs djupare kundrelationer

Tredjepartscookien har länge varit grunden för effektiv digital marknadsföring, webbanalys och personalisering. Tredjepartscookies används för att samla stora mängder data om användare, men efter årsskiftet kommer webbläsaren Chrome att börja blockera tredjepartscookies. Något som både Safari och Firefox gjort sedan länge.

Nyordningen kräver att e-handlare börjar bygga en närmare relation med sina kunder för att få dem att lämna ifrån sig data direkt till e-handlaren. Samtidigt skapas nya system för spårning av användares beteende på webben.

I avsnitt 179 av podden Ehandelstrender samtalar programledare Urban Lindstedt med Olof Törnqvist, vd och grundare av Triggerbee, en personaliseringsplattform. Olof har länge intresserat sig för cookies och webbteknik.

Utrullningen av iOS 14 innebär ytterligare skärpta restriktioner för både förstapartscookies och tredjepartscookies. Apple började redan 2017 att bli allt mer strikta i hur de hanterade cookies. Google har dragit benen efter sig i cookiefrågan, men vid årsskiftet kommer deras populära webbläsare Chrome att börja blocka tredjepartscookies i sin standardinställning. Eftersom Chrome har över 60 procent av webbläsarmarknaden innebär det slutet för tredjepartscookien.

Kampen om tredjepartscookies handlar om kontrollen av hela internet. Här utmanar Apple giganter som Google och Facebook om hur internet ska fungera i framtiden. Integritet ställs mot möjligheten till mycket träffsäker annonsering.

Det är viktigt att skilja på förstapartscookies och tredjepartscookies. En förstapartscookie kan exempelvis spara produkter lagt i en shoppingkorg tills nästa gång du besöker den.  En tredjepartscookie skicka till en tredje part, till exempel Facebook eller ett företag som vill veta hur du surfar vidare från en annons. Det är tredjepartscookies som gör retargeting möjligt.

Problemet med tredjepartscookies är att det har skett en automatisk insamling av stora mängder data, många gånger utan att användaren har fått chans att välja om de vill dela informationen eller inte. Tredjepartskakor från flera olika webbplatser kan också användas för att bygga en användarprofil av dina intressen och ditt beteende på nätet. Om data i kakan kopplas till exempel till en e-postadress går det också att identifiera enskilda individers surfbeteende. Men nu håller tredjepartscookien på att fasa ut genom att webbläsare blockerar dem.

Vad som kommer efter tredjepartscookien är osäkert. Google har presenterat en ny spårningsteknik under namnet FloC (Federated Learning of Cohorts) där användarna sorteras in i större grupper utifrån beteende som ska ersätta tredjepartscookies.

Relaterade avsnitt