Home » Analys av returer är nyckeln till lönsam e-handel
logistikforskarna Daniel Hellström och Klas Hjort, bägge verksamma Institutionen för förpackningslogistik vid Lund universitet.

Analys av returer är nyckeln till lönsam e-handel

Generösa returpolicys driver försäljning. Därför har e-handelns fokus på tillväxt gjort att e-handlarna aldrig riktigt tagit tag i utmaningarna kring returer – trots att returer ofta är den största in-leverantören.

De mest lönsamma kunderna har en hög returgrad. Därför krävs det full koll på datan för att kunna särskilja lönsamma kunder med hög returgrad och kunder som missbrukar returrätten.

I avsnitt 178 av podden Ehandelstrender träffar programledaren logistikforskarna Daniel Hellström och Klas Hjort, bägge verksamma Instutionen för förpackningslogistik vid Lund universitet.

E-handelsreturerna uppskattas vara uppemot tre gånger så många som i den fysiska handeln, skriver DI. Returandelen i e-handeln har legat kring 25-30 procent medan den i fysiska butiker ligger kring 5-10 procent. Kostnaden för butikerna att processa en retur uppskattas vara dubbelt så stor som att sälja den, skriver DI.

För att kunna göra returerna värdeskapande både för e-handlarna och kunderna måste processen digitaliserar. Inga mer lösa papper i paketen – istället ska kunderna få stöd för att snabbt lämna rätt information kring returen och snabbt kunna få en ny vara med bättre passform.

Digitaliserings av returprocessen gör det också möjligt att i realtid analysera returbeteenden för att identifiera lönsamma kunder och sluta uppmuntra kunder som missbrukar returrätten att handla mer.

E-handlare måste dessutom ha full koll på vad gällande returpolicy ger för effekter på försäljning, returfrekvens och kundlojalitet. Det krävs en balans mellan kostnaderna för returer samt att trigga köp, upplevelse och lojalitet Lyssna också på GIAB mot en hållbar returhantering samt Hitta smarta logistikprocesser: inköp och leveranser till slutkund

Relaterade avsnitt