Home » Leveransboxarna kräver nya samarbeten inom e-handeln
rban Lindstedt med Christoffer Börjesson, digitaliseringschef på Fastighetsägarna samt Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord.

Leveransboxarna kräver nya samarbeten inom e-handeln

Leveransboxarnas vänner

Leveransboxar har en viktig roll att spela inom e-handeln för att klara logistiken i områden där paketvolymerna slår i taket på utlämningsställen. En paketbox med mer intelligens kan bli både mikrolager, utlämningsställe, butik och annonsplats i ett.

I takt med att volymerna inom e-handeln ökar skapas det både behov och utrymme för allt fler leveranslösningar. Smarta lås, leveransboxar och uppkopplade pallar gör det möjligt att optimera leveransslingor och förbättra servicen. Frågan är vilken roll fastighetsägarna ska ta i e-handelns ekosystem?

Ska e-handeln bli hållbarare och bekvämare krävs det samverkans mellan fastighetsägare, e-handlare, kommuner och logistikaktörer.

– I våra mest urbana miljöer kommer inte ICA och Coop inte kunna hantera de ökande volymerna. Kan vi gå ihop i en oberoende lösning där transportörerna och handeln och fastighetsägarna står bakom. Här har fastighetsägarna en roll att spela, säger Christoffer Börjesson, digitaliseringschef på Fastighetsägarna i podden.

I avsnitt 119 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Christoffer Börjesson, digitaliseringschef på Fastighetsägarna samt Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord.

Postnord testade leveransboxar i Sverige för några år sedan och idag har de 200 boxar i Danmark. Idag har Instabox drygt 300 skåp i butiker, köpcenter och resehubar och enligt företagets egna beräkningar når man 73 procent av befolkningen. DHL har 330 skåp i Sverige och ett utvecklat samarbete med Axfood, samt med Lidl och Netto.

Data om leveranser och konsumenterna är livsviktiga för att effektivisera den sista milen och öka bekvämligheten. För att få alla aktörer att samarbeta kommer det att krävas att konsumenterna får oberoende leveransprofiler som visar var och hur varje konsument vill få sina paket levererade.

Relaterade avsnitt