Home » Så lyckas du med lagerautomation
Lagerautomation

Så lyckas du med lagerautomation

Lagerautomation har blivit allt populärare hos svenska e-handlare. Men det är viktigt att ha gjort sin hemläxa för att genomföra ett lyckat automatiseringsprojekt och få ut största möjliga effekt av investeringen. Det finns inte en lösning som passar alla.

Genom att automatisera kan e-handlaren öka kapaciteten och skjuta upp en lagerflytt. Men det kräver koll på sina processer och sin data. Och e-handlare har ofta för bråttom när de ska välja automationslösning.

Tidningen Dagens Logistik gästar Ehandelstrender med en poddserie om lagerautomation i tre delar, som produceras i samarbete med automationsleverantören Knapp. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Hilda Hultén, redaktör på Dagens Logistik, Tobias Henriksson projekt- och försäljningschef på Knapp i Sverige och Johanna Linder, affärsutvecklare och projektledare på logistikkonsulten Proflow.

I det här första avsnittet introducerar vi ämnet automation, pratar om olika tekniker, om när det är dags att automatisera, och hur man bäst går tillväga och vad man ska tänka på.

Det krävs kompetens för en lyckad automatisering. Det är viktigt att verkligen analysera nuläget och veta var man är på väg. Det är också viktigt att vara transparent och öppen mot sina logistikkonsulter och automationsleverantörer. Valet av automationslösning är viktigt – det finns ingen “one size fits all”, utan man måste utgå från sin egen business

Det finns olika nivåer på automatisering där den lägsta nivån bara handlar om något mindre moment i logistikhanteringen på ett lager. Sedan går det också att automatisera hela pack-och-plock kedja – då handlar det om investeringar på några miljoner kronor till flera miljarder.

När en e-handlare kommer till ett läge där volymerna växer och man trycker in mer och mer folk, men ändå inte får ut mer i andra änden, då kan automation vara lösningen. Om man saknar ett WMS-system kan det vara lösningen, men oftast är det här som automation är lösningen. För mindre e-handlare går det också att få tillgång till automation genom att tredjepartslogistik-aktörer har börjat automatisera sina lager.

Lyssna på hela serien om lagerautomation:

Del 1) Så lyckas du med automation

Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket

Del 3) Framtidens automatiserade lager

Relaterade avsnitt